Rigor Mortis

Generelt om rotter, spørsmål om rotter som ikke passer inn under de andre kategoriene

Moderator: Moderatorer

Locked
Ariadne

Rigor Mortis

Post by Ariadne »

Lurer på hvor lang tid det tar for rotter fra de dør til rigor mortis inntrer...?

Alvrina
Alfatryne
Posts: 1475
Joined: 14 Feb 2004, 19:34
Contact:

Post by Alvrina »

Hva er det? Rigor mortis? :oops:

Ariadne

Post by Ariadne »

uhm.. dødsstivhet..

Roger&Ingrid
Gammelrotte
Posts: 2360
Joined: 06 Jun 2004, 15:36
Location: Trondheim
Contact:

Post by Roger&Ingrid »

Noen med mer peiling kan kanskje svare eksakt, men da Rottis døde, ble hun stiv i løpet av en halv time. Vi beholdt henne hjemme et par dager for å ta farvel før vi gravla henne. Håper ikke dette ble for sterk kost for noen. :?
Spørsmål til styret? Ta kontakt på mail: ntf@tamrotter.com

Julie Erlandsen
Stjeler søppel
Posts: 739
Joined: 13 Apr 2005, 12:49
Contact:

Post by Julie Erlandsen »

Syntes det hørtes fint ut, jeg.
Vi tobente er litt "langsomme" til å forstå sånne ting. Da er det godt med litt tid slik at det synker inn.
Men det var nå litt på siden av saken det da.
mvh Julie

Heidi
Gammelrotte
Posts: 4458
Joined: 13 Feb 2004, 13:46
Location: Oslo
Contact:

Post by Heidi »

Det varierer hvor lang tid det tar fra en rotte dør til den stivner - noen rotter stivner helt etter en halv times tid, slik som Roger og Ingrids Rottis, mens andre ikke blir så veldig stive - jeg har levert helt myke rotter til obduksjon, et døgn etter at de døde. Tiden det tar avhenger litt av temperaturen - er det veldig varmt går det fortere. Rigor mortis fremtrer gradvis i løpet av de første tre dagene etter at rotten er død. Etter dette vil kroppen som regel mykes litt opp igjen pga. forråtnelsesprosessene.

Men hva forårsaker egentlig rigor mortis? Er du litt interessert i fysiologi så er dette sikkert litt interessant :)

Kort fortalt: En "frisk" og levende muskelcelle bruker kalsiumioner for å trekke seg sammen når du bruker muskelen. Når muskelen så skal slappe av igjen, bruker muskelcellene energi (ATP) på å transportere kalsium ut av cellene. Energien i en muskel blir fort oppbrukt, og må konstant fylles på. Når man dør blir det ikke transportert mer energi rundt omkring, heller ikke til musklene. Dermed fylles muskelcellene langsomt opp med kalsiumioner, og muskelen trekker seg mer og mer sammen uten å kunne løsne igjen. Det er litt av det samme som skjer når man blir støl etter trening - muskelen har brukt opp energien som skal få den til å slappe av.

Tenk på det neste gang du er ute og jogger. Ditt eget lille private rigor mortis-forsøk ;)

Roger&Ingrid
Gammelrotte
Posts: 2360
Joined: 06 Jun 2004, 15:36
Location: Trondheim
Contact:

Post by Roger&Ingrid »

Fryktelig teit spørsmål: Har kalsiumioner noe med melkesyre å gjøre?

Biologi-blond....sjøh... :oops:
Spørsmål til styret? Ta kontakt på mail: ntf@tamrotter.com

Heidi
Gammelrotte
Posts: 4458
Joined: 13 Feb 2004, 13:46
Location: Oslo
Contact:

Post by Heidi »

Nei, melkesyredannelsen er en annen prosess som foregår i musklene, og er nok den mest vanlige grunnen til at man kjenner seg støl (men ikke like gøy å fortelle om!) Melkesyre dannes også når muskelen har brukt opp oksygenreservene sine, og begynner å tære på glykogen. Melkesyren nedbrytes når muskelen igjen får tilstrekkelig oksygen. Når muskelen er død får den ikke mer oksygen, og derfor blir det også lavere pH i musklene når man dør.

Interessant tråd hvis man er interessert i matlaging (ok, den var på grensen til morbid, men det er jo de samme prosesser som mørner kjøttet...)

Melkesyre har formelen C3H6O3 (den måtte jeg slå opp! :-P) og inneholder altså ikke kalsium ;)

Roger&Ingrid
Gammelrotte
Posts: 2360
Joined: 06 Jun 2004, 15:36
Location: Trondheim
Contact:

Post by Roger&Ingrid »

Interessant tråd hvis man er interessert i matlaging
:lol:
Spørsmål til styret? Ta kontakt på mail: ntf@tamrotter.com

Locked