VIKTIG - dersom du skal ta med rotter til Norge fra utlandet

Generelt om rotter, spørsmål om rotter som ikke passer inn under de andre kategoriene

Moderator: Moderatorer

Heidi
Gammelrotte
Posts: 4867
Joined: 13 Feb 2004, 13:46
Location: Oslo
Contact:

VIKTIG - dersom du skal ta med rotter til Norge fra utlandet

Post by Heidi »

Dersom du skal kjøpe rotter fra utlandet, ta med deg rotter på ferie til Norge fra andre land, ta med deg rotter tilbake til Norge etter ferie i andre land, eller ta med deg rotter ved flytting til Norge, er det noen viktige regler å forholde seg til. At du ikke kjenner til reglene fritar deg ikke for straffeansvar. Reglene gjelder for innførsel fra alle land, også Sverige. Tidligere har det vært lov å ta inn fritt fra Sverige, det er det ikke lenger. Dette er nytt for meg også, så jeg beklager hvis jeg har skapt forvirring ved å si at fra Sverige er ok!

Kjøp fra utlandet (permanent innførsel):
Første steg:
Sjekk at rottene fra den oppdretteren du skal kjøpe fra er friske. Oppdretteren må ikke ha hatt smittsomme sykdommer i utbrudd i de siste 12 månedene før du importerer. Av sykdommer som er viktige å tenke på når det gjelder rotter er alle virussykdommer (f.eks. SDAV, Sendai, Kilham), Salmonella, ringorm osv. Siden du sannsynligvis ikke er den rette til å vurdere dette, krever Mattilsynet en uttalelse fra offentlig veterinær i avsenderlandet. Denne kan være vanskelig for rotteoppdrettere å få, fordi de som regel ikke har noen meldeplikt på sykdommer. Men den offentlige veterinæren kan kontakte oppdretterens faste veterinær for opplysninger, så helt umulig er det ikke å få slik attest.

Andre steg:
Skaff deg tillatelse fra Mattilsynet på innførsel. Søknadsskjemaet finner du på Mattilsynets hjemmeside (se under). Les nøye igjennom hvilke krav Mattilsynet stiller til importen din. Bl.a. gjelder at du kun kan ta inn opp til 10 rotter, at du kun kan ta inn fra en oppdretter av gangen, at rottene må kjøpes direkte fra oppdretter og ikke fra dyrebutikk eller på ustilling, og at rottene ikke har vært i nærheten av rotter fra andre oppdrettere. Det stilles krav til transporten, bl.a. til transportkassenens standard, og til at rottene ikke må møte andre dyr underveis. Skjemaet definerer alle dyr som du kjøper fra oppdretter (og som du ikke selv har eid i mer enn 6 måneder) som avlsdyr, enten du har tenkt å avle på dem eller ikke.

Tredje steg:
Gå til en veterinær i landet du kjøper rottene fra, med rottene, og få en veterinærattest på dem tidligst 7 dager før du reiser hjem. Denne skal vise at rottene ikke tar med seg smittsomme sykdommer (se over).

Fjerde steg:
Når du går gjennom tollen med dyrene, skal du gå på rødt, og vise frem tillatelsen fra Mattilsynet, papirer fra distriktsveterinæren i utlandet, og veterinærattest fra veterinæren i utlandet. Og rottene. Dersom du innfører fra ikke-EU-land skal du avtale minst 48 timer på forhånd med distrikstveterinær i Norge at han/hun møter deg når du kommer til tollen.

Femte steg:
Rottene skal holdes isolert fra andre rotter i 30 dager etter innførsel. Isolasjonen kan holdes hjemme hos deg dersom du ikke har andre rotter. Har du andre rotter må rottene isoleres i et hjem uten rotter. Hvis rottene blir syke i isolasjonsperioden skal Mattilsynet og veterinær kontaktes, og du må opplyse om at de er i isolasjon pga. innførsel. Dersom en rotte dør i isolasjonsperioden skal den obduseres, og det skal opplyses om at den var i isolasjon pga. innførsel.


Ferie (midlertidig innførsel og tilbakeførsel):

Dersom du tar med deg rotter på ferie til utlandet, og ønsker å ta dem med tilbake til Norge, må du først søke om tillatelse fra Mattilsynet. Dette er kun tillatt dersom det er snakk om ferie i Danmark, Sverige eller Finland. Dersom du bor i Danmark, Sverige eller Finland og vil ta med deg rotter på ferie til Norge må du også søke om tillatelse fra Mattilsynet. Skjemaet er det samme som nevnt over. Å ta med rotter på ferie fra eller til andre land er ikke tillatt.

I tillegg til at du må ha tillatelse, er det også noen regler å følge. Rottene må ikke møte andre rotter mens du er på ferie (enten ferie til eller fra Norge). Når du kommer til grensekontrollen inn til Norge må du gå på rødt og vise frem rottene og eventuelle nødvendige papirer.

Dersom du er på ferie i Norge (midlertidig innførsel fra Sverige, Danmark, Finland) må du ha eid rottene i minst 6 måneder eller siden fødsel, og du må få en veterinærattest på rottene før du reiser. Attesten må ikke være eldre enn 48 timer når du reiser. Ved sykdom eller død under ferien gjelder samme regler som ved permanent innførsel (se over). Dersom du er bosatt i Norge og er på ferie i Danmark, Sverige eller Finland med rottene dine, må du når du skal ha den tilbake til Norge (tilbakeførsel) kunne attestere at du ikke har vært ute av landet i mer enn 6 måneder, at rottene er de samme som ble tatt ut av landet, og at de ikke har vært utenfor Danmark, Sverige eller Finland. Rottene må heller ikke ha møtt andre dyr mens de var på ferie, f.eks. er det ikke tillatt å ta de med på utstilling. Når du kommer hjem må rottene holdes i isolasjon i 30 dager (slik som ved permanent innførsel, se over). Ved sykdom eller død i isolasjonsperioden gjelder samme regler som ved permanent innførsel.


Hva skjer hvis reglene ikke overholdes?
Du risikerer at rottene bli beslaglagt og i verste fall avlivet. Brudd på reglene medfører også straffeansvar, men jeg vet ikke hva strafferammen for ulovlig import er. Jeg vil regne med at man kan få en bot, i beste fall.

Norsk Tamrotteforening er oppfordret av Mattilsynet til å melde fra dersom de får vite om smugling av rotter inn til Norge. Dette må vi ta alvorlig. En tilleggsbemerkning her er at dersom dyrebutikker selger syke dyr importert fra Sverige, har vi som kunder også rett til å melde ifra til Mattilsynet. Mattilsynet på sin side tar slike meldinger alvorlig, og kan da holde et ekstra øye med den pågjeldende dyrebutikken ved neste import.


Viktig link:
Mattilsynets sider om import av gnagere, med skjema nederst på siden. (URL rettet feb11)
Last edited by Heidi on 28 Feb 2007, 10:33, edited 4 times in total.

Fint_Lite
Stjeler søppel
Posts: 711
Joined: 04 Oct 2005, 23:07
Location: Kristiansand
Contact:

Post by Fint_Lite »

Så rotter i dyrebutikker her i Norge som er fra Sverige, er de tatt tinn ulovlig de da eller??? Siden de har så ofte LVI bl.a...dette skulle vel da ha kommet frem fra offentlig vetrinær...eller er jeg på jordet her nå?? Tenkte bare på Tutta mi nå, hun er fra sverige og har LVI...Alle rottene her er på medisin nå....
Mvh

Jane, Tjukka, Lille My, Tutta og Sissi!

www.FintLite.piczo.com

Heidi
Gammelrotte
Posts: 4867
Joined: 13 Feb 2004, 13:46
Location: Oslo
Contact:

Post by Heidi »

Nei, dyrebutikker skal ha tillatelse til import de også. Har de ikke det, så er det ulovlig innførsel. Jeg tror ikke reglene for kommersiell import er endret så mye, dyrebutikkene måtte ha tillatelse tidligere også, de.

At ikke alltid kvaliteten på rottene er så god likevel er selvfølgelig trist. Det kan det være mange grunner til, f.eks. at produsenten ikke har et strengt system for å rapportere sykdom, eller at importøren (dyrebutikken) ikke er flink nok til å melde tilbake når de får syke dyr fra en produsent. Det er den samme problemstillingen som vi har med privat avl - ber man ikke om noe bedre får man det som regel heller ikke. At luftveisinfeksjoner som oftest bygger seg gradvis opp, og ofte ikke bryter ut før rottene er solgt, gjør det jo enda vanskeligere.

§ RatGirl §
Gammelrotte
Posts: 3547
Joined: 14 Feb 2004, 17:48
Location: Oslo
Contact:

Post by § RatGirl § »

Er det greit jeg kopierer det du har skrevet og legger det inn på andre rotteforum og dyresider? Eller vil du gjøre det selv? Vil i så fall linke til denne tråden og skrive ditt navn under, eller over. :wink: Vet dessverre om noen som ikke tar dette like alvorlig som det burde tas...

Heidi
Gammelrotte
Posts: 4867
Joined: 13 Feb 2004, 13:46
Location: Oslo
Contact:

Post by Heidi »

Jeg driver allerede med prosessen på fire danske forumer og et svensk. Men du må gjerne legge link til dette andre steder hvor jeg ikke selv får lagt det inn! Vil helst at du lager link fremfor å kopiere. Enten du linker hit eller til en av de andre stedene jeg legger det ut.

(Edit: Jeg fikk ikke lagt det inn på Rattus-forumet (DRFs forum), så hvis noen kan legge en link der til denne tråden er det fint!)
(Edit-edit: Finnes det et svensk forum som erstatter SRS' forum, som er stengt?)

§ RatGirl §
Gammelrotte
Posts: 3547
Joined: 14 Feb 2004, 17:48
Location: Oslo
Contact:

Post by § RatGirl § »

http://www.ratpower.se/lankar/forum.asp
http://r8forum.kanske.net/
http://www.smadjursvanner.com/bb/viewfo ... 72df0587e3
De jeg vet om iallfall, i Sverige.

Kunne jeg eventuelt noen steder legge inn:

Dersom du skal kjøpe rotter fra utlandet, ta med deg rotter på ferie til Norge fra andre land, ta med deg rotter tilbake til Norge etter ferie i andre land, eller ta med deg rotter ved flytting til Norge, er det noen viktige regler å forholde seg til. At du ikke kjenner til reglene fritar deg ikke for straffeansvar. Reglene gjelder for innførsel fra alle land, også Sverige. Tidligere har det vært lov å ta inn fritt fra Sverige, det er det ikke lenger.
Les alt her


Edit: Kanskje en idé å legge inn artikkelen her og på dyrenett?

§ RatGirl §
Gammelrotte
Posts: 3547
Joined: 14 Feb 2004, 17:48
Location: Oslo
Contact:

Post by § RatGirl § »

Oppdretteren må ikke ha hatt smittsomme sykdommer i utbrudd i de siste 12 månedene før du importerer.

Gjelder dette alle smittsomme sykdommer? Midd, luftveisinfeksjon og andre sykdommer som vi har i Norge? Isåfall syntes jeg det er ganske drøyt. Hvor mange oppdrettere er det som ikke har hatt en eneste smittsomsykdom i løpet av et åt? Spesielt de med mange rotter, noe som er vanlig i f eks Danmark. Eller gjelder dette sykdommmer vi ikke har i Norge?
:?:

Heidi
Gammelrotte
Posts: 4867
Joined: 13 Feb 2004, 13:46
Location: Oslo
Contact:

Post by Heidi »

I utgangspunktet gjelder det alle smittsomme sykdommer, men ikke de vanlige parasittene som lus og midd. Jeg har hatt en lang snakk med en av de som håndhever reglene i Mattilsynet omkring sykdommer hos rotter, og han mente ikke at alminnelige luftveisinfeksjoner (som kan sammenlignes med våre bakterielle forkjølelser) var av stor betydning. Men han påpekte at det er veldig opp til distriktsveterinæren i det enkelte land å avgjøre sånne ting. Jeg fortalte om SDA og han sa at dersom distriktsveterinærene hadde god nok informasjon om sånne ting så ville det være et typisk eksempel på noe man ikke fikk godkjent. Men som sagt - det er opp til den enkelte veterinær. Veterinæren kan også bli stilt til ansvar dersom han gir attest til et dyr som så bringer smitte inn.

Annbritt
Alfatryne
Posts: 1230
Joined: 24 Feb 2004, 14:14
Location: Nørresundby
Contact:

Post by Annbritt »

Det lyder logisk :)
Annbritt Jørgensen
www.tamrotten.dk

§ RatGirl §
Gammelrotte
Posts: 3547
Joined: 14 Feb 2004, 17:48
Location: Oslo
Contact:

Post by § RatGirl § »

Ok :thu:

Heidi
Gammelrotte
Posts: 4867
Joined: 13 Feb 2004, 13:46
Location: Oslo
Contact:

Post by Heidi »

*Tråden er delt*
Den nye tråden finnes under Generelle rottespørsmål - Spørsmål om import.

ssilje89
River avispapir
Posts: 861
Joined: 19 Oct 2007, 15:55
Location: kristiansand
Contact:

Post by ssilje89 »

kanskje jeg er dum som spør.
men dyrebutikkens rotter står jo ikke alene i 30 dager... ?
va er forskjellen?
stikk innom oss på:
www.siljesrotter.webs.com

er ikke helt ferdig med siden enda.


ssilje89
River avispapir
Posts: 861
Joined: 19 Oct 2007, 15:55
Location: kristiansand
Contact:

Post by ssilje89 »

jeg fikk ikke helt svar på det jeg lurte på der :S noen som vet?
eller kanskje jeg bare slurvet når jeg leste...
stikk innom oss på:
www.siljesrotter.webs.com

er ikke helt ferdig med siden enda.

§ RatGirl §
Gammelrotte
Posts: 3547
Joined: 14 Feb 2004, 17:48
Location: Oslo
Contact:

Post by § RatGirl § »

Enkelt og greit så trenger ikke de følge de reglene vi privatpersoner må følge. Derfor anbefales det å holde nye rotter, spesielt fra dyrebutikk i karantene før man introduserer dem til rotteflokken man har fra før av.

Post Reply