pink eyed white og syn

Alt om avl og genetikk. Behandling av rottemor med barn. Diskusjoner om varianter, farger og tegninger.

Moderator: Moderatorer

Locked
Guest

pink eyed white og syn

Post by Guest »

hei, jeg har en jenterotte som er pink eyed white.
jeg har ressonert meg fram til at hun må ha dårlig syn, hun sitter og "vagger" på hodet når hun er våken, og jeg har aldri vært borti en mer asosial og apatisk rotte (ovenfor de andre rottene). Jeg føler meg ikke trygg på henne, for hun har noen ganger hugget til hånda mi. (det har jeg aldi opplevet før, og jeg har hatt en god del rotter!)
har en hannrotte som også er pink eyed white, men han har bedre syn, for han vet når jeg kommer inn med hendene, og han er kosete.

er det bare myte at rød-øyede rotter kan ha svakere syn i forskjellig grad i forhold til andre rotter, eller er den ene jenterotta mi bare sånn??
opplever at "alle" synes albinorotter er ekle pga øynene... da må den kosete hannrotta mi være verdens deiligste!

hilsen Eva.

Melody
Alfatryne
Posts: 1942
Joined: 13 Feb 2004, 23:19
Location: Sør-Trøndelag

Post by Melody »

Ja, det sies at rødøyde rotter har dårligere syn enn svartøyde rotter. Blant annet er rødøyde rotter mer omfintlige mot lys. Jeg vet ikke så mye om rotters syn selv, men de som sier de vet, vet de det egentlig?

Før i tiden sa jo folk at hester ser godt i mørket, noe som de senere fant ut ikke stemmer, så jeg tror bare man er nødt til å bruke sunn fornuft og tenke selv når man leser informasjon om rotters syn på internett.

Likevel synes jeg å merke at mine rødøyde rotter har litt annerledes syn enn mine svartøyde, og jeg har fire rødøyde rotter. Når de sitter og ser ut i luften, snur de hodet sakte til hver side, som om de må gjøre det for å få med seg alt rundt dem, men jeg merker ikke at noen av dem har direkte dårlig syn. Vi må uansett tenke på at en rotte ikke ser verden på samme måte som oss og at de dessuten har mange sanser som er bedre utviklet enn synet.

Det er store muligheter for at din jenterotte er svaksynt/blind, men det er nok ikke slik at alle rødøyde rotter er nesten blinde, for da synes jeg at jeg burde ha merket mer på mine fire.
Meloen og Dropjes rottedagbok
Superratz

Alvrina
Alfatryne
Posts: 1475
Joined: 14 Feb 2004, 19:34
Contact:

Post by Alvrina »

det er sant!!! Men jeg hadde ei rotte med kullsorte øyne som også viste denne adtferden...Var hun også blind??
:?:

collaitz

Post by collaitz »

Her er lidt generelt jeg fandt omkring rotter syn for noget tid siden.

Rottens syn alene er ikke særligt godt. Du skal tænke på, at verden er meget anderledes for dem. Du synes måske det er nemt at se tre meter væk, hvor tre meter i forhold til en rotte er meget. Udover rotter ikke kan se røde farver, så har de også få cones (farvefølsomme celler) ((jeg ved ikke hvad det hedder på dansk)). Cones er det der giver os et skarpt syn. En normal sortøjet rotte vil se med rimelig skarphed et par kropslængder væk, men derefter bliver det ret blurry.

Albinoer har ikke det samme skarpere farvet syn, som de sortøjede. Derudover er deres upimenterede iris dårlig til at holde lys ude, så deres syn bliver "overbelyst" og endnu dårligere.

Dog bruger alle rotter deres knurhår til at se med, hvilket gør alting tydeligere. Alt hvad der er længere væk vil som sagt være blurry, mens det der er tæt på og berører knurhårene, vil være meget skarpt og detaljeret.

Ved sortøjede rotter er øjnenes venstre side forbundet til den højre hjernehalvdel, og den højre side forbundet til venstre hjernehalvdel. Ved Albinoer er det meste af det venstre øje forbundet til den venstre halvdel og det meste af den højre forbundet til den højre. Dette gør, at Albinoer har sværere ved at koordinere, hvad de to øjne ser.

Derudover er Albinoer længere om at blive vant til mørke. Ligesom når lyset bliver slukket for os, så tager det lige et øjeblik før vi kan orientere os lidt. Det tager længere tid for Albinoer end for sortøjede rotter, og stadig vil deres syn være forringet.


referencer:
Silver J, Sapiro J. 1981.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

Fain GL, Matthews HR, Cornwall MC, Koutalos Y. 2001.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

Szel A, Rohlich P, Caffe AR, van Veen T. 1996. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

Radlwimmer FB, Yokoyama S. 1998.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

Jacobs et al. 1991; 2001
http://jeb.biologists.org/cgi/content/full/204/14/2439
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

LaVail, M. M. 1976.
http://www.iovs.org/cgi/content/abstrac ... f_ipsecsha

Prusky GT, Harker KT, Douglas RM, Whishaw IQ. 2002.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

Prusky GT, West PW, Douglas RM. 2000.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

Locked