Lange tenner og problemer med spising

Sykdommer og parasitter

Moderator: Moderatorer

Post Reply
Solhaugen
Stjeler mat
Posts: 55
Joined: 11 Aug 2014, 10:41

Lange tenner og problemer med spising

Post by Solhaugen »

Den ene rotta vår som er 2 år til sommeren sluttet å spise tørrfor før påske. Vi fikk foret han på bløt mat og tatt han med til dyrlegen. Det viste seg at tennene i underkjeven var blitt alt for lange og i tillegg skjeve og spriket fra hverandre. Han fikk slipt de og deg så ikke ut som det var kommet så langt at det var blitt sår i ganen.
Nå etter fire dager vil eller klarer han fortsatt ikke å spise noe særlig mat som må tygges, men bløt mat går greit. Jeg lurer på om andre også har opplevd dette? Er litt usikker på om det fortsatt er vanskelig å spise tørrfor eller om han bare ikke vil fordi det var ekkelt eller vondt før han fikk slipt tennene. Han står alene så det er lett å følge med på hvor mye han spiser og bæsjer. Vi passer også på at han ikke går ned i vekt.
Er det noen her som har tips til hvordan vi kan få han til å spise tørrfor igjen? Har delevis knust noen biter med RM1 så det skal bli lettere å spise. Han får også annet tørrfor med mindre biter, men han spiser ikke dette heller.
I tillegg til dårlig matlyst så har han en del rødt puss rundt snuten. Ellers virker det som formen er grei og oppførselen nokså normal.
Jeg vil også gjerne ha tips til hva vi kan gi han å gnage på for å unngå at tennene blir lange igjen. Vi har prøvd litt pinner, men det virker ikke som han er noe serlig interessert i dette. De andre rottene ser ikke ut til å ha problemer med tennene, de bruker kansje steinene eller mursteinen i buret?

utmeldt

Re: Lange tenner og problemer med spising

Post by utmeldt »

Hei :)
Porfyrin rundt nasen kan evt tyde på at han kanskje ikkje er heilt i slaget, og treng tid på å komme seg av det som muligens gjorde at tennene i utgangspunktet vokste feil/ble for lange. Eg tenker slik fordi han ikkje har hatt problemer med tennene tidlegare, og grunnen til overgrodde tenner ofte er medisinsk, og ikkje fordi rotta har gnagd for lite.

Har du prøvd å gi oppbløytt RM1? Og tørr mat med smak, f.eks tørre brødskalker og knekkebrød?

Solhaugen
Stjeler mat
Posts: 55
Joined: 11 Aug 2014, 10:41

Re: Lange tenner og problemer med spising

Post by Solhaugen »

Tror nok ikke han er helt i slag, nei. Men det spørs om det hare er ettervirkninger etter de lange tennene eller noe annet som plager han. Hvilke medisinske orsaker kan gi for lange tenner?
Vi har prøvd oppbløtt for, men ikke RM1 enda. Skal også prøve knekkebrød og brødskalker. Stakkaren kan ikke fortsette å leve på leverpostei og potetmos....

utmeldt

Re: Lange tenner og problemer med spising

Post by utmeldt »

Nei, det kan han ikkje, men kanskje han må leve på mjuk/blaut mat ein periode for å bygge seg opp igjen. Korleis går det med han no? Det er ein mengde andre ting du kan prøve å gi han f,eks babygrøt, babymat, osv.

Men det er ikkje uvanleg at gamle rotter generelt foretrekker blaut mat fromfor tørrfor.

Årsaken til feilstilling, og overgrodde tenner kan bl.a, vere sjukdom/betennelse i tennene/tannkjøtt, skader. Rekner med at dyrlegen har sjekka han for evt tannbyller og andre ting?
Det står en del om feilstilling av tenner her: http://ratguide.com/health/digestive/malocclusion.php
"Malocclusion may be due to injury (such as loss of a tooth due to root damage or trauma), dental disease, genetics, tumors, or other non infectious reasons"
http://www.ratfanclub.org/teeth.html
"If a tooth is knocked out of alignment, both it and the opposing tooth will become too long".
"If there is a tooth abscess or problem with the nerves or muscles on one side of a rat’s jaw, the teeth will commonly wear unevenly or overgrow. The rat may stop eating hard foods, due to an inability to chew normally. This inability to chew may be caused by either pain or physical disability"

Solhaugen
Stjeler mat
Posts: 55
Joined: 11 Aug 2014, 10:41

Re: Lange tenner og problemer med spising

Post by Solhaugen »

Han klarer fortsatt ikke å spise annet enn ting han kan slikke i seg. Oppfører seg heller ikke normalt, virker som det er vondt/ubehagelig i munnen eller hode. Er slapp, virrer rundt på gulvet og går å stiller seg opp med hode inn i ett hjørne når han har gått litt rundt. Går også å gnisser med tennene som om det er noe ubehagelig i munnen. Det virker også som det er ubehagelig å bli tatt på hodet, driver å rykker med nakken når vi kommer borti han der.
Vet ikke hvor godt dyrlegen fikk sjekket på forrige runde, men jeg mistenker også at det kan være en infeksjon eller noe annet i munnen som kan ha kommet av de lange tennene. Skal ta en ny tur til den faste dyrlegen i ettermiddag og se om de kan finne ut noe mer....
Tannstillingen ser ut til å ha bedret seg etter at tennene ble slipt, så står de ganske samlet igjen.

Solhaugen
Stjeler mat
Posts: 55
Joined: 11 Aug 2014, 10:41

Re: Lange tenner og problemer med spising

Post by Solhaugen »

Det ble ikke funnet noe galt i munnen og han fikk en antibiotikakur. Det hjalp litt, men nå har han blitt værre igjen.
Spiser fortsatt når han får bløt mat, men er skikkelig pjusk og klarer ikke å stelle seg lengere. I tillegg ser det ut som han har blitt blind og at det er derfor han bare vimser rundt som om han skulle vært en trekkoppmus. Symptomene stemmer med hjernesvulst, og det er nok bare ett spørsmål om tid før vi må ta den siste turen til dyrlegen. Vi skal se an noen dager til, men hvis han fortsetter å bli dårligere kan vi ikke vente mye lengere.
Trist for hele familien, men det er sånn det er.......

Solhaugen
Stjeler mat
Posts: 55
Joined: 11 Aug 2014, 10:41

Re: Lange tenner og problemer med spising

Post by Solhaugen »

Nå ble det avliving og begravelse i dag, trist for hele familien. De andre to er heldigvis friske og raske fortsatt og feirer 2-års dag snart.

Sara Syversen
Stjeler søppel
Posts: 789
Joined: 29 Sep 2013, 23:37
Kjønn: Kvinne
Location: Østfold
Contact:

Re: Lange tenner og problemer med spising

Post by Sara Syversen »

Off. stakkars. mistet han noe balanse i bak beina og i hender også ? Kan jo kanskje være hypofysesvulst stakkars <3
Kondolerer så mye. Vet så altfor godt hvordan det er å miste en rottetott
A life is a life no matter how small

Rottenøstene jeg har nå heter : Ruth, Ester, Dorthe og Charline.
Alle som har vandret over regnbuebroen er høyt elsket og vil aldri bli glemt. Love Rescues <3
https://www.youtube.com/user/TheNameSara

Post Reply