Rigor Mortis
Moderator: Moderatorer
Rigor Mortis
Lurer på hvor lang tid det tar for rotter fra de dør til rigor mortis inntrer...?
-
- Gammelrotte
- Posts: 2360
- Joined: 06 Jun 2004, 15:36
- Location: Trondheim
- Contact:
Noen med mer peiling kan kanskje svare eksakt, men da Rottis døde, ble hun stiv i løpet av en halv time. Vi beholdt henne hjemme et par dager for å ta farvel før vi gravla henne. Håper ikke dette ble for sterk kost for noen. 

Spørsmål til styret? Ta kontakt på mail: ntf@tamrotter.com
-
- Stjeler søppel
- Posts: 739
- Joined: 13 Apr 2005, 12:49
- Contact:
Det varierer hvor lang tid det tar fra en rotte dør til den stivner - noen rotter stivner helt etter en halv times tid, slik som Roger og Ingrids Rottis, mens andre ikke blir så veldig stive - jeg har levert helt myke rotter til obduksjon, et døgn etter at de døde. Tiden det tar avhenger litt av temperaturen - er det veldig varmt går det fortere. Rigor mortis fremtrer gradvis i løpet av de første tre dagene etter at rotten er død. Etter dette vil kroppen som regel mykes litt opp igjen pga. forråtnelsesprosessene.
Men hva forårsaker egentlig rigor mortis? Er du litt interessert i fysiologi så er dette sikkert litt interessant
Kort fortalt: En "frisk" og levende muskelcelle bruker kalsiumioner for å trekke seg sammen når du bruker muskelen. Når muskelen så skal slappe av igjen, bruker muskelcellene energi (ATP) på å transportere kalsium ut av cellene. Energien i en muskel blir fort oppbrukt, og må konstant fylles på. Når man dør blir det ikke transportert mer energi rundt omkring, heller ikke til musklene. Dermed fylles muskelcellene langsomt opp med kalsiumioner, og muskelen trekker seg mer og mer sammen uten å kunne løsne igjen. Det er litt av det samme som skjer når man blir støl etter trening - muskelen har brukt opp energien som skal få den til å slappe av.
Tenk på det neste gang du er ute og jogger. Ditt eget lille private rigor mortis-forsøk
Men hva forårsaker egentlig rigor mortis? Er du litt interessert i fysiologi så er dette sikkert litt interessant

Kort fortalt: En "frisk" og levende muskelcelle bruker kalsiumioner for å trekke seg sammen når du bruker muskelen. Når muskelen så skal slappe av igjen, bruker muskelcellene energi (ATP) på å transportere kalsium ut av cellene. Energien i en muskel blir fort oppbrukt, og må konstant fylles på. Når man dør blir det ikke transportert mer energi rundt omkring, heller ikke til musklene. Dermed fylles muskelcellene langsomt opp med kalsiumioner, og muskelen trekker seg mer og mer sammen uten å kunne løsne igjen. Det er litt av det samme som skjer når man blir støl etter trening - muskelen har brukt opp energien som skal få den til å slappe av.
Tenk på det neste gang du er ute og jogger. Ditt eget lille private rigor mortis-forsøk

-
- Gammelrotte
- Posts: 2360
- Joined: 06 Jun 2004, 15:36
- Location: Trondheim
- Contact:
Fryktelig teit spørsmål: Har kalsiumioner noe med melkesyre å gjøre?
Biologi-blond....sjøh...
Biologi-blond....sjøh...

Spørsmål til styret? Ta kontakt på mail: ntf@tamrotter.com
Nei, melkesyredannelsen er en annen prosess som foregår i musklene, og er nok den mest vanlige grunnen til at man kjenner seg støl (men ikke like gøy å fortelle om!) Melkesyre dannes også når muskelen har brukt opp oksygenreservene sine, og begynner å tære på glykogen. Melkesyren nedbrytes når muskelen igjen får tilstrekkelig oksygen. Når muskelen er død får den ikke mer oksygen, og derfor blir det også lavere pH i musklene når man dør.
Interessant tråd hvis man er interessert i matlaging (ok, den var på grensen til morbid, men det er jo de samme prosesser som mørner kjøttet...)
Melkesyre har formelen C3H6O3 (den måtte jeg slå opp! :-P) og inneholder altså ikke kalsium
Interessant tråd hvis man er interessert i matlaging (ok, den var på grensen til morbid, men det er jo de samme prosesser som mørner kjøttet...)
Melkesyre har formelen C3H6O3 (den måtte jeg slå opp! :-P) og inneholder altså ikke kalsium

-
- Gammelrotte
- Posts: 2360
- Joined: 06 Jun 2004, 15:36
- Location: Trondheim
- Contact:
Interessant tråd hvis man er interessert i matlaging

Spørsmål til styret? Ta kontakt på mail: ntf@tamrotter.com