
Jeg vet...
Det er en myte at rotter ikke skal ha kål. Jeg er nokså sikker på at det skyldes tiaminasene i rødkål, rødbeter og rosenkål. Tiaminaser bryter ned B-vitaminet tiamin, så rotter som spiser disse grønnsakene rå, i store nok mengder, og daglig, får B-vitaminmangel.
Men tiaminaser ødelegges av koking, så selv om fårikålen skulle være laget på rødkål, burde det være trygt.
Når det gjelder promping... er det faktisk noen som har forsket på det. Det Amerikanske militæret
De brukte riktig nok frysetørret mat, men kom til at kjøtt fikk rottene til å prompe mer enn kål
Så med like deler pr. vekt av kål og kjøtt, er det kjøttslintrene dere skal bekymre dere for...
Men kål reduserer tiden maten er i tarmen, så bløte rosiner er en sannsynlig konsekvens.
Om tiaminaser (mm);
http://www.medal.org/visitor/www%5CActi ... 01.11.aspx
Om gassutvikling hos rotter:
http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/77/4/471.pdf
Forøvrig finnes det masse forskning som antyder at kål inneholder stoffer som kan beskytte rotter mot forskjellige kreftformer.